work

Opdracht NAVO Brussel

In augustus 2016 werd ik door Philippien Noordam, hoofd kunstzaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken, gevraagd te komen praten over een eventuele opdracht. Het bleek te gaan over het gloednieuwe hoofdkantoor van de NAVO in Brussel, waar de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging twee gangen van 120 meter heeft met aan weerszijden werk- en overlegruimtes. De vraag aan mij was om voor één van deze twee gangen een kunstontwerp te maken. Na een proces van bijna anderhalf jaar ben ik onlangs in Brussel geweest waar de serie 'Shifting Landscapes', 16 van mijn werken, geïnstalleerd zijn. Een enorme eer.

Je kunt de werken natuurlijk alleen zien als je officiëel op bezoek komt bij de NAVO. Maar, je kunt ze wel alle 16 in detail (ga op het werk en je krijgt een vergrootglas) op mijn website bekijken.

Shifting Landscapes

Sinds 2011 is de NAVO vredesmissie in Afghanistan een prominent onderwerp in mijn beeldend werk. De wijze waarop de militaire aanwezigheid zich verhoudt tot het Afghaanse landschap fascineert mij. Door mijn ingrijpen lijkt er een nieuwe, idealere werkelijkheid te ontstaan, maar het ontbreken van het onderwerp blijft voelbaar en zelfs subtiel zichtbaar. Er ontstaat spanning tussen matte verf en glanzende foto, tussen de schijnbaar ongerepte natuur en de nog zichtbaar aanwezige sporen van militairen.

Van essentieel belang is voor mij de gelaagdheid in mijn werk, zowel in het beeld (waar kijken we nu eigenlijk naar) als in techniek (wat is verf en wat is foto) als in de thematiek (mens versus natuur). Wat was het oorspronkelijke beeld en wat is de ingreep van de kunstenaar en wat doet dat met onze interpretatie van het beeld.

Vooraanzicht NAVO
Vooraanzicht NAVO
NAVO Brussel
NAVO Brussel
Binnen NAVO
Binnen NAVO
.
.
.
.
.
.