work

Kunstopdracht NAVO Brussel - opbouw

Kunstopdracht

Voor het kunstplan voor de Nederlandse afdeling van de NAVO is 'het (on)schuldig landschap' als overkoepelend thema gekozen. In dit kader kreeg ik de vraag om voor één van deze gangen een schetsontwerp te maken.

Afgelopen anderhalf jaar heb ik intensief aan deze opdracht gewerkt. Na een aantal voorstellen is er gekozen voor een serie van 16 grotere werken uit de periode 2013- 2017, alle gebaseerd op de NAVO vredesmissie in Afghanistan, sinds 2011 een prominent onderwerp in mijn werk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft deze serie aangekocht en deze zal naar verwachting de komende 25 jaar te zien zijn op de Nederlandse afdeling van het NAVO gebouw.

Vorige week ben ik twee dagen in Brussel geweest voor de opbouw. Dat was een overweldigende ervaring; het gebouw, de schaal, de veiligheidsmaatregelen, de inrichting, alle kunst en uiteraard om mijn werken op deze plek te zien hangen. Het was heel mooi om te zien hoe de gangen en alle ruimtes transformeerden toen er kunst werd toegevoegd.

Mijn werken worden in de gang gecombineerd met zwart-wit portretten van naar Afghanistan uitgezonden mariniers van Claire Felicie. In de parallelle gang is een selectie te zien uit een bijzonder fotografie project van Bert Creyghton. Het is een mooi en krachtig geheel geworden. Ik ben dankbaar dat ik aan dit mooie project heb mogen werken en het vertrouwen heb gekregen van Philippien Noordam van BZ.

.
.
.
.
.
.
.
.